Skøn natur ved "Det Store Vandskel"

På den jyske højderyg lidt syd for Nørre Snede finder du "Det Store Vandskel," som er et smukt og afvekslende naturområde, som foruden Gudenåens og Skjernåens kilder, bl.a. tæller Rørbæk Sø, Hærvejen, Danmarks største koncentration af egekrat, samt flere kulturhistoriske spor. Området er velbesøgt af både unge og ældre, og især Ballesbækgård ved Rørbæk Sø er et perfekt samlingspunkt for familier med børn om sommeren.

Det Store Vandskel har sin egen separate hjemmeside, som fortæller mange flere detaljer om området. Læs mere her.

Gudenåen, Skjernåen, Rørbæk Sø og Tinnet Krat

Tinnet Krat udgør sammen med flere andre egekrat nogle af de største rester af Danmarks oprindelige skove. De små og krogede egetræer vidner om hårde betingelser med strid blæst, mager jord og overudnyttelse af skoven. 

Ved Ballesbækgård finder man blandt andet gode faciliteter, hvis man ønsker at tilberede eller nyde medbragt mad efter en dejlig gåtur ned til bredden af den smukke Rørbæk Sø. 

I hele sin længde omkranses søen af skov og stejle skrænter med lyng og enebærbuske. 

Ved Tinnet Krat finder man Gudenåens og Skjernåens udspring – blot nogle få hundrede meter fra hinanden. Gudenåen løber mod øst, mens Skjern Å løber mod vest pga. placeringen på den jyske højderyg.

Ikke langt fra Tinnet Krat og tæt ved Rørbæk Sø ligger også Naturcenter Koutrupgård, som er indrettet i en gammel Hærvejskro. Her drives bl.a. naturskole for de lokale kommuner. Koutrupgård og de 400 hektar omkringliggende skov og natur tilhører Skov- og Naturstyrelsen. I alt cirka 2200 hektar varieret landskab er fredet og udgør et stort sammenhængende net af naturstier med tilhørende p-pladser og opholdsarealer.

Tæt på Gudenåens udspring ligger resterne af et stort badeanlæg fra 1930'erne. Her udnyttede man Gudenåens vand, som blev opsamlet i en række store bassiner. Badeanlægget var på den tid et populært udflugtsmål for både lokale og turister.

Del denne side

Skøn natur

Oplevelser

Kanosejlads på Skjern Å

Du kan leje kanoer pr. time, dag, weekend eller længere. Har du din egen kano med, skal der indløses gæstekort.

Det er tilladt at sejle på åløbet i perioden 16/6 - 30/9. Du kan få rutebrochurer med kort og uddybning af regler hos VisitIkast-Brande. 

En af vores udlejere er Skjern Å Kanofart, der ligger placeret ved det naturskønne Rørbæk Sø. Der findes desuden et røgeri, en restaurant og et væld af flotte vandrestier i den skønne natur.

Se mere her.