Naturperler

Danmarks natur har mange ansigter og indeholder mange unikke områder. Nogle af disse naturoplevelser finder du i Midtjylland. Bl.a. den jyske hede, de små skovsøer og de menneskeskabte landskaber, som virkelig viser menneskets påvirkning af naturen. Søby Brunkulslejer er at sandt bevis på dette, og med de mange jordskred er det et landskab i konstant forandring med spændende, alsidig natur og historie.

Harrild Hede strækker sig så langt øjet rækker. Det er et imponerende syn, som fortæller historien om, hvor hårdt vores forfædre havde det på egnen. Dengang var der sjældent beplantning til at give ly for vinden, men i dag er heden mere kontrolleret. Harrild Hede er en skøn naturoplevelse for alle aldre.

De smukke skovsøer præger også det midtjyske og skaber små oaser, hvor man for alvor kan finde fred og ro til fordybelse. Vi har samlet nogle af områdets naturperler nedenfor. 

Harrild Hede Naturcenter

Midt i Ikast-Brande Kommune finder du Harrild Hedes smukke åbne landskab.

 

Heden er fredet og byder på unikke arealer af åben lyng- og græshede, plantager og meget rene vandløb.

Harrild Hede er et ideelt udgangspunkt for en vandretur med venner eller familie.

 

 

Bølling Sø

Bølling Søs unikke udseende udspringer fra den afvanding, som skete tilbage i 1870erne, hvor tørvegravningen tog fart i området.

Genopretningen af Bølling Sø fandt sted frem imod 2005, hvor søen fik sin oprindelige størrelse igen.

Denne udtørring og genopretning har givet Bølling Sø nogle unikke små øer og oaser, som bør opleves.

   

Hampen Sø

Hampen Sø er en rigtig naturperle i det midtjyske område og ligger på den jyske højderyg med Hærvejen som nærmeste nabo.


Søen ligger 79 meter over havet og er dermed den højest beliggende sø i Jylland. Derudover er Hampen Sø en af Danmarks reneste badesøer.Det Store Vandskel

På den jyske højderyg lidt syd for Nørre Snede finder du Det Store Vandskel, som er et smukt og afvekslende naturområde, som foruden Gudenåens og Skjernåens kilder bl.a. tæller Rørbæk Sø, Hærvejen, Danmarks største koncentration af egekrat samt flere kulturhistoriske spor.


   

Rørbæk Sø

Rørbæk Sø ligger naturskønt ved Vester Mølle og er omgivet af fredede skove og bakket terræn.


Her er der gode muligheder for at dyrke friluftslivet på bl.a. fisketure, vandreture og cykelture, og det er det perfekte sted til den næste familieudflugt. 


  

 

Søby Brunkulslejer

I 1970 stopper produktionen af brunkul, og entreprenørerne slukker for pumperne, som holdt grundvandet væk.

 

Det oversvømmede på en naturlig måde de mange åbne lejer, som vi den dag i dag ser som menneskeskabte søer.

Naturen ændrer sig konstant, da der jævnligt sker jordskred i området grundet udgravningerne. 

Hærvejen

Hærvejen følger vandskellet fra den tyske grænse op gennem Jylland mod nord - og er siden blevet et populært og naturskønt område for vandrere og cyklister.

 

Læs meget mere om dette stykke danmarkshistorie her.

 

 

   

 

Lille Malunds Have

Besøg den smukke Lille Malunds Have mellem Ejstrupholm og Silkeborg. Haven byder på mange overraskelser og spændende buske og planter.

 

Læs meget mere om haven her.