Hærvejens historie

Hærvejen

I Ikast-Brande er vi stolte af, at Hærvejen går gennem vores område ved Engesvang og Stenholt Skov samt ved Nørre Snede. Før bilerne og togene kom til, gik Jyllands hovedvej langs vandskellet, op gennem landet fra den tyske grænse til Viborg. Hærvejen bestod dengang af ydmyge grus- og hulveje, og der var ikke kun én vej, men et helt netværk af mindre veje.

Når en vej blev opkørt, valgte man en anden, og dermed opstod der mange veje, der tilsammen danner det, vi i dag kalder Hærvejen. Hærvejen strækker sig over ca. 500 km helt op til det nordjyske område, gennem Midtjylland, og ned til Tyskland. Hærvejen ligger på højderyggen, skabt af isen for omkring 15.000 år siden. Herfra går vandløbene enten mod øst eller vest, inden de løber ud i Kattegat eller Nordsøen.

Historien

De mange gravhøje langs vejen vidner om, at Hærvejen har været vigtig i forhistorisk tid sandsynligvis allerede i den yngre stenalder som vandrerute og handelsrute.
Hærvejen har været brugt af handelsmænd, der fragtede flint, rav, huder, honning, jydepotter og okser til Mellemeuropa. Men også af fromme pilgrimme, der skulle besøge apostlens grav i Santiago de Compostela i Nordspanien, Peterskirken i Rom eller Jerusalem. Sidst men ikke mindst, blev vejen også benyttet af hære, hvilket blandt andet de mange volde, langs ruten, vidner om.

I tidens løb har Hærvejen haft mange andre navne: Studevejen, Oksevejen, Kongevejen, Romervejen eller simpelthen Landevejen. I Sønderjylland kaldes vejen stadig "Oksevejen" på mange strækninger.

Navnet Hærvejen kom til dengang vejen fra Viborg til Danevirke for første gang blev beskrevet i bogen "Hærvejen" af Hugo Matthiessen i 1930. I dag dækker navnet over en cykelrute og vandrerute, som amterne etablerede i slutningen af 1980'erne.


Pakketur med all-inclusive 

Hos Visit Ikast-Brande udbyder vi den populære to-dages vandretur på Hærvejen. Hør om vores næste arrangement eller book jeres egen tur (min. 10 deltager).

Vandreturen er på i alt ca. 32 km. Den første dag vandres der 20 km. og den næste dag 12 km. Distancerne kan gennemføres af alle aldre - og der vil være god tid til spørgsmål og pauser undervejs. Find mere information om vandreturen her.

Klik på billedet til højre og se et forslag på et detaljeret program. Kontakt også gerne Visit Ikast-Brande på tlf. 20 12 49 49 for nærmere information om fremtidige ture.
 

Busgæster fra Tyskland oplever Hærvejen

Probus Jütland, fra Tyskland, sender gæster til Danmark, der har lyst til at prøve kræfter med Hærvejen, både som cykelrute og vandrerute, og naturligvis også som feriedestination. De tilbyder forskellige former for busrejser til Danmark - se omtalen i linket her fra RDA

(RDA er et internationalt netværk af arrangører af busrejser).

 

Haervej.dk

Hærvejen har desuden sin helt egen hjemmeside med udførlig information om ruter, overnatningsmuligheder, pakkerejser, pilgrimsvandring, historien om Hærvejen osv. Besøg siden og find flere informationer der.

Du kan også læse mere her.

Del denne side

Hærvejen går gennem Stenholt Skov

Avisartikel: Vandring i juni 2016 - Lykken er at gå

Shelter ved Hærvejen

Det lille museum i Stenholt Skov