Hærvejens historie

Hærvejen

Vi er stolte af, at Hærvejen går gennem vores område omkring Ikast-Brande ved Engesvang og Stenholt Skov samt ved Nørre Snede. Før bilerne og togene kom til, gik Jyllands hovedvej langs vandskellet op gennem landet fra den tyske grænse til Viborg. Hærvejen bestod dengang af ydmyge grus- og hulveje. Der var ikke kun én vej, men et helt netværk af mindre veje dannede tilsammen det, vi i dag kalder Hærvejen, og som strækker sig over ca. 500 km helt op til det nordjyske område. Hærvejen ligger på højderyggen skabt af isen for omkring 15.000 år siden. Herfra går vandløbene enten mod øst eller vest, inden de løber ud i Kattegat eller Nordsøen. 

Historien

De mange gravhøje langs vejen vidner om, at Hærvejen har været vigtig i forhistorisk tid sandsynligvis allerede i den yngre stenalder.
Hærvejen har været brugt af handelsmænd, der fragtede flint, rav, huder, honning, jydepotter og okser til Mellemeuropa, af fromme pilgrimme, der skulle besøge apostlens grav i Santiago de Compostela i Nordspanien, Peterskirken i Rom eller Jerusalem, og af hære, hvilket blandt andet de mange volde langs ruten vidner om.

I tidens løb har Hærvejen haft mange andre navne: Studevejen, Oksevejen, Kongevejen, Romervejen eller simpelthen Landevejen. I Sønderjylland kaldes vejen stadig "Oksevejen" på mange strækninger. Hærvejen har den heddet siden vejen fra Viborg til Danevirke for første gang blev beskrevet i bogen "Hærvejen" af Hugo Matthiessen i 1930.

Hærvejen har aldrig været én vej, men snarere et netværk af flere vejspor langs højderyggen. Når en vej blev opkørt, valgte man en anden, og dermed opstod der mange veje, der tilsammen dannede Hærvejen.

I dag dækker navnet over en cykelrute og en vandrerute, som amterne etablerede i slutningen af 1980erne. 


Pakketur med all-inclusive 

I 2018 udbyder vi igen den populære to-dages vandretur på Hærvejen. Find mere information om vandreturen her. 

Vandreturen er i alt på ca. 32 km med 20 km den første dag og 12 km den næste dag. Distancerne kan gennemføres af alle aldre - og der vil være god tid til spørgsmål og pauser undervejs. Klik på billedet til højre og se det detaljerede program. Kontakt også gerne Visit Ikast-Brande på tlf. 2012 4949 for nærmere information om fremtidige ture.
 

Busgæster fra Tyskland oplever Hærvejen

Probus Jütland fra Tyskland sender gæster til Danmark, der har lyst til at prøve kræfter med cykel- og vandreferie på Hærvejen. De tilbyder forskellige former for busrejser til Danmark - se omtalen i linket her fra RDA (et internationalt netværk for arrangører af busrejser).

 

Haervej.dk

Hærvejen har desuden sin helt egen hjemmeside med udførlig information om ruter, overnatningsmuligheder, pakkerejser, pilgrimsvandring, historien osv.

Læs gerne meget mere her
 

Del denne side

Hærvejen går gennem Stenholt Skov

Avisartikel: Vandring i juni 2016 - Lykken er at gå

Shelter ved Hærvejen

Det lille museum i Stenholt Skov

Book din feriebolig her

Tag et kig på vores ferieportal, hvor vi i samarbejde med Feriepartner tilbyder en lang række unikke ferieboliger i det midtjyske område.

 

Vi glæder os til at se jer!